Vær opmærksom på at indlægget indeholder reklame links.
Kameo skiller sig ud fra andre crowdlendingplatforme på flere områder. Jeg vil her gennemgå dem jeg anser for vigtigst, set med en privat investors øjne.
Der bliver skrevet en del om gebyrfrihed på platformen, men dette er i mine øjne ikke et salgsargument, for jeg har endnu ikke mødt en platform der indkræver gebyrer. Måske henvender Kameo sig dog til et andet publikum og jeg vil derfor blot lige nævne det.
Spredning!
Landet der investeres fra
Næsten alle de store respekterede crowdlendingplatforme er hjemmehørende i Østeuropa. Det er som sådan ikke noget problem, men er skidt for os der anser stor spredning af risiko for vigtigt.
Kameo er startet i Norge, men har licens fra Finanstilsynet til at drive betalingsvirksomhed i danmark og er underlagt same danske dokumentationskrav som banker. *Penge der er udlånt via platformen er selvfølgelig ikke dækket af indskydergarantifonden, men kapital som ikke er udlånt står på platformens bankkonnto (DNB Bank) i Norge og er dækket i tilfælde af platformens konkurs (men ikke hvis DNB skulle gå konkurs). *Oplysninger fra hjemmesiden.
Det er muligt at investere i projekter i både danmark, sverige og norge, til nogle ret høje renter set med skandinaviske øjne. For tiden kan der investeres i projekter med forventet afkast på 9, 10 og 11%. Renten afspejler som altid risikoen og der er mulighed for tab. Se mere om dette under deres eget afsnit om risiko og afkast.
Ubesværet ejendomsinvestering
Kameo tilbyder næsten udelukkende investering i ejendomsprojekter i danmark, norge og sverige. Der er ofte tale om relativt store udlån, og flere projekter bliver finansieret i mere end en portion. Man skal derfor lige se sig for inden man byder ind på nye udlån, da man kan risikere ikke at få spredning i sin portefølje. Inden man investerer i et lån, kan man læse meget detaljeret om projektet og formålet med pengene, samt om låntager. Det er den platform jeg oplever som allermest oplysende overfor investorer, men man skal også investere minimum 500,- kroner i hvert projekt, så man opnår ikke samme spredning som på fx Mintos primære marked, hvor minimumsinvesteringen er 10 euro. Der er tale om 500 kroner i den lokale valuta og man skal derfor kun af med godt 350,- for at investere i svenske projekter pt. Dette kan måske give os en valutafordel med de relativt lange udlån som tilbydes (typisk løbetid på 2-3 år).
Brugervenlighed
Veksling
Det er muligt at veksle direkte på platformen, uden gebyr. Det tager dog ofte nogle dage at gennemføre en veksling, hvilket taler for at indbetale direkte på den svenske og norske konto som følger med i oprettelsen af den danske. Hertil anbefaler jeg er benytte Revolut som du kan læse mere om her.
Jeg har tidligere skrevet hvordan man veksler på platformen, fordi det ikke er helt nemt. Du kan læse indlægget her
Som noget nyt er det blevet muligt at byde ind i lån, uden at have pengene på kontoen endnu. Overførsel til platformen sker nemlig kun gennem kontooverførsel fra bank og det er ikke muligt at lave en straksoverførsel. Dette gjorde at man nogen gange gik glip af lån, men er ikke noget jeg selv anser for problematisk mere, da alle de tilbudte udlån er relativt store.
Grundighed
Som tidligere nævnt, oplever jeg en stor omhu overfor mig som investor, med god indføring i lånets formål, låntagers økonomi og sikkerhedsstillelse. Men når man klikker sig rundt på de forskellige faktasider, vil man fx også kunne læse flere anbefalinger til at passe på – især mens platformen er i opstartsfase. Man bliver fx anbefalet ikke at investere for meget i et lån, men afvente at der kommer flere. Dette oplever jeg er et tegn på ordenlighed og vilje til at drive en seriøs, langtidsholdbar platform.
Overblik
Når man lige har lært platformen at kende, bliver det relativt nemt at overskue sine tre konti. Man kan også nemt få oplyst sit samlede engagement omregnet til danske kroner og følge med i udviklingen i landene enkeltvist og på hele kontoen.
Skat
Man skal selv indberette skat. Renteindtægter er kapitalindkomst.
Er du blevet nysgerrig på Kameo, så tjek også disse indlæg ud:
- Sådan veksler du mellem dine Kameokonti Dansk, Svensk og Norsk investering kræver hver sin konto
- Hvorfor låner virksomheder via crowdlending? Det virker jo som en dårlig forretning med så høje renter
- Hvordan sikrer man sin crowdlending? Læs hvilke forholdsregler jeg anbefaler