Crowdlending – Sådan sikrer du dig

Sikkerhed ved crowdlending

Hvordan dokumenterer du din crowdlendingportefølge, hvis du ikke kan logge på platformen mere?

Dette indlæg skal handle om, hvad jeg gør for at sikre mig bedst muligt i den nuværende økonomiske situation. Egentlig er det ikke så meget forskelligt fra ellers, men ovenpå svindelhistorier og Envestios forsvindingsnummer, har jeg lært meget som jeg finder værd at dele. Vi ved ikke hvordan crowdlending-markedet reagerer på eventuelle krisetider og med “Coronakrisen” står vi jo faktisk i en påvirket økonomi.

Når jeg gør så meget forskelligt, er det fordi jeg ikke vil stå i en situation hvor min dokumentation ikke kan bruges. Min tanke med det er, jo mere jo bedre, og større autoritet har mit eventuelle krav.

Jeg håber du kan bruge det og skriver hvis du selv har gode ideer som andre kan have glæde af.

Jeg gør opmærksom på, at indlægget indeholder affiliate links.

Kort fortalt gør jeg følgende

  • At kunne dokumentere sit krav – Henter låneaftaler
  • Beholder kvitteringer på indbetalinger og hævninger
  • Beholder den seneste daglige tilsendte email
  • Tager screenshots
  • Gemmer lister over mine udlån

At kunne dokumentere sit krav

En af de vigtigste grundregler må være, at man altid kan dokumentere hvor mange penge man har stående på den enkelte platform, og i hvilke lån de er placeret. Det gøres bedst, ved at trække alle låneaftaler ud af platformen – et møjsommelig og tidskrævende arbejde, som jeg dog har valgt at tage på mig.
Låneaftalerne er reelt det juridisk bindende materiale vi har, så det er den absolut vigtigste forsikring, at opbevare dem udenfor platformen. Det er desværre ikke alle platforme der er lige nemme at finde ud af, men hvis din platform slet ikke tilbyder denne mulighed, kan det måske være en idé at tage screenshots (og finde en anden platform på længere sigt).
Jeg holder stadig fast ved kun at investere omkring 10 euro i hvert lån, uanset det giver mig en del ekstraarbejde. Jeg har det bedst med et højt sikkerhedsniveau, også selvom crowding er højrisikoinvestering.

Hos Reinvest24 viste det sig, at min ene (af to) udlånsaftale var en kladde. Jeg skrev og beklagede mig, fik lovning på en efter et par uger, men nu er der gået to måneder og den er ikke kommet.

Behold kvitteringer

Både når du indsætter og hæver penge på en platform, er det en god idé at bevare kvitteringen. Lav fx en mappe i din mailbox, hvis du modtager kvitteringer pr email.
I tilfældet med Envestio, skulle jeg dokumentere hvor meget jeg i alt havde indestående, som ikke var rente eller bonus, og dette skulle gøres i form af samtlige kvitteringer. Det brugte jeg ret lang tid på at skaffe via Revolut appen. (jeg har valgt at være i det krav der blev samlet ind til, og der er nu en advokat som har begæret konkurs over firmaet).

Få tilsendt daglig email

En nem måde at kunne underbygge sit eventuelle krav på, er at få tilsendt den daglige email som mange platforme tilbyder.
Viventor har fx en rigtig god en, hvor alle tal fremgår. Du kan fx se det totale indestående, som er det tal jeg mener er det vigtigste nemt at kunne dokumentere.
US1867 er referkoden fra mig, hvis du ønsker at investere på Viventor

Mintos er ikke helt så oplysende, og skriver kun hvor meget man har tjent ind til videre og hvilket beløb der er ledigt til investering eller udbetaling.

PeerBerry er også meget åbne, og skriver det hele i deres.

Reinvest24 har ingen daglig mail. Jeg kommer til at lave et bloginlæg med en advarsel om denne platform inden længe. De har lovet meget, som de ikke holder.

Kameo tilbyder desværre ikke daglig saldo-email. Hvis man under profilindstillinger sætter flueben i alle deres email, så får man en mail ved enhver ny bevægelse på kontoen, men de oplyser ikke beløb i disse mails, og man skal logge ind for at se hvad der er sket.

Screenshots

En anden måde at underbygge sin kontos indestående på, er screenshots. Tag gerne screenshot af indestående og de enkelte udlån. Grupeer er en af dem jeg tager screenshot af, da deres låneaftaler er lidt mærkelige – bare en fornemmelse jeg har.

Trække lister over udlån

Flere platforme tilbyder, at man kan trække lister ned meget nemt. Disse kommer så i form af et regneark eller en PDF, man blot kan gemme. Dette gør jeg jævnligt og sletter så det forrige. På den måde kan jeg også se lidt stort på at få ryddet op i alle de mange låneaftaler jeg har liggende i min lokale mappe (og i skyen) – Det må jeg gøre, hvis jeg en dag får brug for det.


Sikke en omgang ja. I hvert fald når man lige starter. Nu har jeg gjort sådan her i nogle måneder, og jeg bruger samlet et kvarters tid, mens jeg alligevel laver min månedlige gennemgang af alle platforme.

Som sagt hører jeg meget gerne hvad du gør for at sikre dig, og gerne som en kommentar herunder, så andre også kan få glæde af dine råd.

Hvis du vil se hvilken platform jeg helst vil anbefale i 2020, så læs dette link om hvorfor jeg mener, at Kameo skiller sig ud.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top