Hvorfor virksomheder låner via crowdlending

FireLife

Det er en almindelig antagelse, at virksomheder der “hopper” på højrente lån, må være virkelig dårlige lånere. Man får overført sine fordomme om kontanthjælpsmodtagere med dårlige forudsætninger, som optager kviklån, til virksomheder med dårlige forudsætninger.. Men det er kun en meget lille del af forklaringen.

Jeg gør opmærksom på, at dette indlæg indeholder et affiliate link.

Kurs ved tidlig tilbagebetaling

Et af de rigtig gode tilbud til virksomheder er, at de ofte får mulighed for at tilbagebetale lånet før det forfalder til kurs 100. Virksomhedslån i banker vil ofte give store kurstab, hvis man gerne vil betale ud før tid.
Det vil altså sige, at man via crowdleding får lov at betale sit lån ud, uden at skulle betale mere end det lånte beløb og de renter der er løbet på.

Det gør at vi som crowdlendere skal være opmærksomme på at få geninvesteret pengene, fordi det er en lidt dårlig aftale for os. Typisk er der dog en bindingsperiode på fx tre måneder, før tilbagebetaling er mulig.
Dette er en kilde til mange spørgsmål fra nye udlånere, men altså forklaringen på, hvorfor du måske pludselig mangler nogle udlån på din konto.
Min erfaring er, at det sker meget tit.

Kort løbetid

Crowdlendede virksomhedslån løber ofte over færre måneder end banklån. Du kan se nogle af årsagerne nedenfor.

Låntype

Crowdlending kan tilbyde forskellige låneformer, som kan være svære og dyre at opnå hos banker.
En af de meget almindelige lånetyper er amortisering. Denne låntype gør det muligt for en virksomhed at få en stor kapitalindsprøjtning, som betales tilbage på en gang. Undervejs betales kun renter. På den måde kan der laves investeringer og betales tilbage når varen er solgt (eller et banklån opnås).

Stående lån ses også på en del platforme. Altså lån hvor både renter og hovedstol betales tilbage på en gang, når slutdatoen oprinder.

Der er en sjælden gang i mellem også annuitetslån på platformene, altså dem hvor der både betales renter og afdrag, men de er sjældne.

Nemmere at opnå lån

Proceduren for at opnå lån kan være nemmere.
Der vil stadig typisk være pant i virksomheden, på den ene eller den anden måde. Kameo udsteder kun lån, hvis pantet kan blive enten 1. eller 2. prioritet, således at der ved en eventuel tvangsauktion, er sikkerhed for at komme først til fadet.

Bankernes krav er ret ufleksible, så selvom virksomheder har god økonomi, kan de have svært ved at opnå lån. Nogle eksempler herunder:

  • Kravet til antal regnskabsår kan fx være mindre i forhold til banker, så også nyere firmaer kan opnå lån. Der vil dog stadig skulle stilles sikkerhed i aktiver
  • Krav om fx forhåndsalg fra bank, men ikke crowdlending
  • Krav om egenkapital kan være svært at opfylde ved fx større byggeprojekter

Lån via crowdlending gør banklån mulige

Noget man tit hører er, at crowdlending gør det muligt at igangsætte projekter og nå så langt, at der kan opnås et billigere banklån.
Det kan fx være opstart af byggeprojekter som efter et stykke tid bliver forhåndssalgbare og derfor har et synligt kommende overskud. Her kommer de tidligere punkter som kort løbetid og mulighed for at komme ud af lånet til kurs 100% også i spil, som en særlig attraktiv “pakke”.

Billigere oprettelse af lån

Gebyr for oprettelse af lån kan være skyhøje i banker, der godt nok opkræver lavere renter. Derfor kan den samlede omkostning ved crowdlending, i nogle tilfælde godt sammenlignes med bankers, selvom det ikke lige ved første øjekast ser sådan ud.

Disclaimer: Jeg har alle mine oplysninger fra platformene, særligt Kameo

Måske vil dette indlæg interessere dig? Er crowdlending kviklån?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top