I denne guide lærer du at anvende eddike til at fjerne kalk med. Eddike har mange gode egenskaber, som fjerner behovet for alverdens dyre midler.

Se også artiklerne:

Sikkerhed først

Pas på når du arbejder med syre. Det kan ætse og især øjne og hud er udsat. Indånding kan også være risikofyldt, så når du arbejder med kalkfjerning bør du have handsker, beskyttelsesbriller og i nogle tilfælde åndedrætsværn på.

Advarsel

Brug aldrig nedenstående råd til afkalkning på natursten som granit, marmor, skiffer eller andre byggematerialer der indeholder kalk. Det ligger i ordet kalkfjerner, at det også vil nedbryde selve stenen. Brug i stedet alkalisk afkalker, som ikke nedbryder stener, men derimod fjerner kalkbelægningen og giver overfladen en “film”, som gør den mindre modtagelig for kalk fremover.

Fjerne kalk fra glasvæg

Bland lige dele surt ufortyndet opvaskemiddel med eddike, og smør det på glasvæggen. Brug en svamp til at arbejde midlet ind i kalken og skyl efter med vand.

Har du ikke surt opvaskemiddel, kan du forsure den du har med lidt citronsyre.

Fjerne kalk med eddike

Eddike er en effektiv og naturlig løsning til at fjerne kalkaflejringer på forskellige overflader, som er billig og sparer miljøet for en del belastning.

 1. Bland lige dele eddike og vand i en sprayflaske. Hvis kalkaflejringerne er særlig stærke, kan du bruge ufortyndet eddike.
 2. Spray blandingen direkte på de berørte områder, hvor der er kalkaflejringer. Sørg for at dække området grundigt.
 3. Lad blandingen sidde i et stykke tid, typisk 10-15 minutter. Eddiken vil begynde at opløse kalken og løsne aflejringerne.
 4. Brug en svamp, børste eller klud til at skrubbe området og fjerne kalkaflejringerne. Vær forsigtig med at bruge en passende svamp eller børste, der ikke vil beskadige overfladen.
 5. Skyl området grundigt med rent vand for at fjerne eventuelle rester af eddike og løsnet kalk.
 6. Hvis der stadig er kalkrester tilbage, kan du gentage processen eller prøve at lade eddikeblandingen sidde længere tid, før du skrubber.

Andre måder at fjerne kalk fra fliser og andre overflader på

Der er flere metoder til at fjerne kalkaflejringer fra fliser og andre overflader. Her er nogle effektive måder at gøre det på:

 1. Eddikesyre: Bland lige dele eddike og vand i en sprayflaske. Spray blandingen direkte på de kalkede områder og lad det sidde i et par minutter. Brug derefter en børste eller svamp til at skrubbe overfladen og skyl grundigt med rent vand.
 2. Citronsaft: Citronsaft er også effektiv til at fjerne kalk. Pres frisk citronsaft direkte på det kalkede område og lad det sidde i et stykke tid. Skrub derefter med en børste eller svamp og skyl grundigt.
 3. Citronsyre: Mange sværger til at benytte citronsyre, da det er effektivt mod kalk. Opbland 1 spiseskefuld citronsyre i en deciliter lunkent vand og smør det på kalkaflejringerne. Lad det side lidt, og skrub så efter med en skuresvamp.
 4. Bagepulver og eddike: Lav en pasta ved at blande bagepulver og eddike. Påfør pastaen på de kalkede områder og lad det sidde i et stykke tid. Skrub derefter med en børste eller svamp og skyl grundigt. OBS bagpulver virker som skuremiddel, og kan ridse.
 5. Blegning: Der findes også blegemidler, der kan købes i butikker. Fx er klor effektivt til at fjerne de grimme rødgule mærker aflejret kalk efterlader.
Fire Life
Scroll to Top