Jeg er glad for at gendyrke mine gode biodynamiske grøntsager, som jeg trods alt må købe. Helt selvforsynende er jeg nemlig langt fra.
Hvad gendyrker jeg?
Særligt forsøger jeg at udnytte det som ellers ville blive spild. Lidt for gamle løg blev i vinters sat i hyacintglas og satte et stort antal sætteløg, som blev til dejlige spiseløg ude i haven. Det var selvfølgelig en lang proces, som på ingen måde gav økonomisk mening, men som gav mening med det hele.
Jeg har også haft rigtig god erfaring med at gendyrke blegselleri, hvor den sidste stump blot er sat i vand. Herefter gik der nogle uger og så kunne jeg brække nye stængler af.
Alle de krydderurter jeg køber med rod, bliver sat i potte og gror efter brug videre inde eller ude. Dette er ret effektivt, da jeg har et stort forbrug af især basilikum – Også om vinteren.
Billedet viser en porrer som blev slatten i køleskabet og derfor endte sine dage i højbedet. Nu står den fuld af frø, som jeg vil forsøge at så til næste år.
Ud over de nævnte grøntsager kan alle kåltyper gendyrkes, så længe der er stub eller lidt rod med.
I formiddags læste jeg om svampe gendyrket på pap eller kaffegrums – Det bliver helt klart mit næste projekt. Mest for sjov, men også fordi hjemmedyrkede grøntsager bare føles godt.
Tomater er også meget nemme at “gendyrke”. Man lægger bare en skive tomat på et stykke køkkenrulle. Holder det vådt og så spirer frøene lystigt. Der er til virkelig mange nye tomatplanter i en enkelt skive tomat.
Forslag til gendyrk
Mange grøntsager og frugter kan gendyrkes med succes. Her er nogle eksempler på planter, der normalt er velegnede til genopdyrkning:
- Tomater: Tomater er en af de mest almindelige planter, der kan genopdyrkes. Du kan indsamle frø fra modne tomater, lade dem tørre og så dem.
- Agurker: Agurker kan også genopdyrkes ved hjælp af frø. Indsamle frøene fra en moden agurk, og plant dem derefter i jorden under passende betingelser.
- Peberfrugter: Peberfrugter, såsom grønne peberfrugter, røde peberfrugter eller chili, kan genopdyrkes ved hjælp af frø. Indsamle frøene fra modne peberfrugter, og plant dem derefter.
- Salat: Salatplanter kan genopdyrkes ved at skære bunden af en voksen salatplante af og placere den i vand eller jord. Nye blade vil begynde at vokse fra basisen af den afskårne plante.
- Selleri: Selleri kan også genopdyrkes ved hjælp af vanddyrkning. Skær bunden af en selleristilk af og placer den i en skål med vand. Nye skud vil begynde at vokse fra midten.
- Kartofler: Kartofler er velegnede til genopdyrkning ved hjælp af knolde. Hvis du har kartofler, der begynder at spire, kan du plante dem i jorden for at dyrke nye kartofler. Faktisk kan du plante kartoffelskræller, hvis de har “øjne” og du holder jorden fugtig.
- Ananas: Du kan genopdyrke en ananas ved at skære toppen af frugten af og fjerne forsigtigt de nederste blade. Lad toppen tørre i et par dage og plant den derefter i jorden. Det kan tage tid, men en ny ananasplante vil begynde at vokse.
- Basilikum: Basilikum kan genopdyrkes ved hjælp af stiklinger. Klip en stilk fra en voksen basilikumplante og placer den i en glasflaske med vand. Når rødder dannes, kan du transplantere stiklingen til jorden.
- Ingefær: Ingfær kan genopdyrkes ved at plante en ingefærrod direkte i jorden. Vælg en frisk og sund ingefærrod med knopper, og plant den med knopperne vendt opad.
- Persille: Persille kan genopdyrkes ved hjælp af stiklinger. Skær en stilk fra en voksen persilleplante og placer den i vand. Når rødder dannes, kan du transplantere den til jorden.
- Løg: Løg kan genopdyrkes ved hjælp af bunden af en løg. Brug løget, gem bunden og plant den i jorden. Et ny løg vil begynde at vokse.
- Citroner: Du kan genopdyrke citroner ved hjælp af frø. Tør frøene fra en moden citron, og plant dem i jorden. Vær opmærksom på, at det kan tage flere år, før frøene bliver til modne citrontræer.