Hjemmelavet sæbe er super lækkert. Her får du en forklaring på hvordan man selv laver sæbe.

Koldrørt sæbe

Metoden der beskrives her kaldes koldrørt. Der findes også varmrørt sæbe, som skal koges i et vandbad i lang tid. Den primære forskel på de to metoder ligger i, at koldrørt sæbe skal modne, mens den varmrørte kan bruges allerede efter et par dage. Æstetisk foretrækker de fleste den koldrørte, da den varmrørte godt kan være lidt svær at få pæn. Den varmrørte skal man også bruge mere aktiv tid på at lave, da der skal røres i den i ca. en time.

Før du går i gang med at lave sæbe

Det er nemt at lave sin egen sæbe, men jo altså ikke ufarligt. Se derfor mit indlæg om sæbefremstilling og sikkerhed inden du går i gang.

Jeg vil kraftigt anbefale dig at bruge en færdig opskrift de første par gange, så du er sikker på at få et brugbart produkt.
Du kan fx bruge følgende:

Sådan fremstilles hjemmelavet sæbe

Her er forklaringen på hjemmelavet sæbe, som laves i fire nemme trin!

 Den absolut største nybegynderfejl er, at bytte ingredienser ud. Det kan man ikke! Du kan heller ikke bare smække nogle olier ind i en kalkulator, og så tro der kommer et brugbart resultat. Oliernes virkning i sæben er forskellige, og de skal være afstemt i forhold til hinanden for at resultatet bliver brugbart.

OBS: Vær meget præcis i afvejningen af både vand, kaustisk soda og olier.

1. Bland vandfasen

Vandfasen: Afmål mængden af vand og kom den kaustiske soda heri – ikke omvendt da det kan sprutte/koge.
I vandfasen kan du godt have fx et udtræk af kamille eller anden urt, der bedst udtrækkes i vand. Når kaustisk soda og vand er blandet, bliver det først hvidt og uklart, men klarer op ved omrøring. Pas på, blandingen er kraftigt ætsende. Er du usikker på at bruge kaustisk soda, eller vil du bare gerne vide mere, så læs indlægget om Lud i sæbefremstilling (link).

2. Bland fedtfasen

Fedtfasen: Sørg for at alle faste olier er smeltet og hæld dem sammen. Det er nemmest at benytte en mikroovn, men det betyder ikke noget hvordan du smelter dine olier, blot de ikke begynder at stege.

Jo mindre opvarmning du giver de faste olier, jo mindre tid skal du vente på de køler ned.

3. Blend vandfasen og fedtfasen sammen

Temperaturen er det vigtige!

Hæld de to faser sammen når blandingerne er 30-40 grader varme, og blend grundigt. Det er nemmest og hurtigst med en stavblender. Husk at der stadig er tale om en ætsende masse.
I en del opskrifter vil det fremgå, at der skal blendes meget længe, men det har jeg aldrig oplevet. Faktisk har jeg prøvet, at massen størknede før jeg fik hældt den i formen, så vent ikke alt for længe. 1-3 minutter er normalt. Nogle opskrifter skal dog blendes længere end andre, så det er svært at guide på skift.

Mange vil sige, at det er vigtigt at de to faser har helt samme temperatur, men det er ikke helt min oplevelse. De må godt være omkring 10 grader C forskellige. Jeg venter dog med at afmåle og smelte olierne, til den kaustiske soda er blandet, da denne bliver meget varm og godt må køle lidt ned ca. 20 minutter før de to faser blandes.

Hvis din blanding størkner hurtigt, kan det skyldes tilsætninger du har i. Fx æterisk olie. Er massen varm går det også hurtigere end hvis den er afkølet.

Trace

Massen er klar, når den begynder at virke cremet og du kan lave lidt spor i overfladen på den. Lidt ligesom når man pisker flødeskum og den begynder at blive fast så man kan lave spor i den som bliver stående lidt. Vi kalder den kemiske proces der sker mens vi blender for trace. Det er her ludden omdanner fedtsyrerne til sæbe.

Falsk trace: Falsk trace vil sige at massen begynder at se cremet ud, men det er kun visuelt. Når man pisker skifter farven, men det vigtige er at massen begynder at tykne. Hælder du din sæbe på form før den har opnået trace, vil den aldrig størkne, da den kemiske proces så ikke er sket.

4. Hæld sæben i forme

Hæld massen i forme. Jeg er selv mest til forme i silikone, da det er nemt at få sæben ud mens den endnu er lidt blød.

Forme behøver ikke være noget kunstfærdigt. Det kan være muffinforme, eller blot en rugbrødsform, du kan sågar genbruge emballage fra fødevarer, som fx en mælkekarton eller kødbakke.

5. Hjemmelavet sæbe skal ud af formen

Jeg plejer at tage sæben ud efter ca. to dage, så den kan få luft fra alle sider. Har du meget olivenolie i din blanding (75% eller mere), vil den dog skulle stå længere for at blive fast nok. En Castilla sæbe består af 100% olivenolie i fedtfasen, og vil være meget fedtet meget længe. Den skal derfor ligge i form i op til flere uger, før den kan skæres. Vil du gerne have en opskrift på Castilla sæbe, så kan du se en her: Pure Castile soap (link)

Skær sæben ud i samme omgang som du tager den ud af formen, den bliver ret hård at arbejde med, allerede efter nogle dage.

6. Koldrørt sæbe skal modne før brug

I de minimum fire uger sæben modner, skal den ligge uden at være pakket ind, papirsposer går dog an. Tænk over hvor den skal ligge inden du hælder parfume i, da du skal leve med at lugten kan være kraftig de første uger. Opbevar aldrig færdig sæbe i lukkede beholdere, eller plastikposer. Det giver nogle grimme sæber som kan blive bløde.

Mål pH på sæben før brug

Husk at måle pH før du anvender sæben. Som jeg har skrevet tidligere er der uenighed om hvornår en sæbe er klar (pH må max være 10), men sæben skal under alle omstændigheder ligge mindst 4 uger før den er klar til brug, ellers er den for blød og opbruges for hurtigt. Castille sæbe (som indeholder 75-100% olivenolie) skal ligge i 7-12 måneder før brug.

Duft i sæbe

Vil du have æteriske olier, parfume eller anden tilsætning i, er det nemmest at komme det i når blandingen er cremet.

Æterisk olie i hjemmelavet sæbe

Æteriske olier kan godt speede processen op, så sæben bliver meget fast, meget hurtigt. Vær derfor klar til at arbejde lidt hurtigt.
Der skal overraskende meget æterisk olie i (fx 40-50mL lavendel til 500 gram olier), men det afhænger af hvilken duft der er tale om.
Vær opmærksom på, at æteriske olier og parfumer ofte fordamper ved høje temperaturer, så for varm blanding kan betyde, at du står med en duftfri sæbe i sidste ende.

Infuseret olie

Jeg anbefaler infuseret olie i hjemmelavet sæbe. Du kan se min guide til infusering, som får både (ganske lidt) duft og egenskaber fra planter med ind i sæben. Lav selv duftolier – Guide til varm og kold metode

Opfind selv sæbeopskrifter

Når du er mere øvet vil du kunne komponere dine egne opskrifter ved at bruge følgende links:

Mængderne af henholdsvis vand, kaustisk soda og olier finder du ved at indsætte dem i en soap calculater fx denne

Oliernes forskellige egenskaber kan du læse om her

Før du går i gang, skal du have sat dig ind i, hvor store mængder der skal være af de forskellige olietyper, så du får en fast, skummende sæbe.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Fire Life
Scroll to Top