Mange mennesker bruger eddike som et effektivt og billigt middel til at bekæmpe ukrudt på deres terrasser og fliser. Men er det virkelig så sikkert og effektivt som de mange hævder?
Først en advarsel
Eddike er ikke godkendt af miljøstyrelsen som ukrudtsbekæmpelse. Det findes dog i en flere produkter på markedet, som netop er designet til at udfører ukrudtsbekæmpelsen ved hjælp af eddike.
Om du vælger at benytte disse vejledninger, er op til dig selv – lovligt er det ikke.
Er der nogen negative virkninger ved at bruge eddike mod ukrudt?
Eddike er en sur væske, der består af eddikesyre og vand. Når det kommer i kontakt med ukrudt, ødelægger det cellerne i planten, hvilket resulterer i, at den dør.
Der er imidlertid nogle negative virkninger ved brugen af eddike mod ukrudt. For det første kan eddike også ødelægge de fliser og terrasser, som det kommer i kontakt med. For det andet kan det være skadeligt for miljøet, hvis det kommer i vandløb eller på planter, som kan absorbere det.
Det er derfor vigtigt, at man bruger eddike med forsigtighed, og kun på de steder, hvor man ønsker at bekæmpe ukrudt. Hvis man er i tvivl, kan man altid kontakte Miljøstyrelsen eller andre eksperter for at få råd og vejledning.
Hvilken type eddike er bedst at bruge til bekæmpelse af ukrudt?
Der findes flere typer eddike, og den type, der er bedst til bekæmpelse af ukrudt, er lagereddike. Lagereddike indeholder vand og eddikesyre, og syre opløst i vand gør eddiken effektiv til bekæmpelse af ukrudt.
Det er ikke så vigtigt, hvilken type eddike der bruges til bekæmpelse af ukrudt. Det er mere vigtigt, at eddiken er koncentreret nok. Koncentreret eddike indeholder omkring 5-10% eddikesyre, og det er denne koncentration, der er effektiv til bekæmpelse af ukrudt. Det vi køber i supermarkedet indeholder 4 og 8 vægt % eddikesyre.
Eddikesyre har formlen C2H4O2. Eddikesyremolekylet består af 2 C-atomer, 4 H-atomer og 2 O-atomer
Den brune husholdningseddike er tilsat lidt karamel/madkulør, hvilket ikke burde gøre nogen forskel i forhold til de ukrudtshæmmende mekanismer.
Bekæmp ukrudt i sollys
En varm sommerdag med masser af sol, får planterne til at suge mere, og optager derfor nemmere de hjemmelavede eddike ukrudtsmidler. Man sikrer sig også derved mod spild, som ikke er godt for naturen.
Opskrifter på ukrudtsbekæmpelse med eddike
I og med det er et gammel husgeråd, så findes der flere opskrifter.
Nogle mener der skal tilføres salt, andre opvaskemiddel, og andre igen begge dele. Der findes også dem som næsten laver hokus poskus ud af det, og tilsætter udtræk af malurt eller brændenælde, og dem som tilsætter lidt citronsyre.
Opskrift på ukrudtsmiddel med eddike, salt og opvaskemiddel
- 1L husholdningseddike
- 1 håndfuld salt
- 1 spiseskefuld opvaskemiddel
Sådan gør du:
Lun eddiken, og opløs salten heri. Lad blandingen køle til stuetemperatur. Bland ingredienserne og brug en forstøverflaske.
En deciliter rækker til lidt over 1m2.
Opskrift på eddikesyre ukrudtsmiddel
I og med eddike er en blanding af eddikesyre og vand, kan der i nogle tilfælde være penge at spare, ved at fortynde eddikesyre i stedet for.
- 1L eddikesyre
- 7L vand (nogle anbefaler 5L)
Jo kraftigere ukrudtet er, jo kraftigere en opløsning anbefales. Til kimplanter kan man nøjes med en svag opløsning, mens planter som fx mælkebøtter har kraftigt fat med pælerod, og behøver derfor en stærkere syre.
OBS: nogle anvender eddikesyren ufortyndet, hvilket er lidt spild af både materialer og miljøbelastning.
Andre opskrifter med eddike
FAQ
Ja, eddike er effektivt til bekæmpelse af ukrudt.
Den valgte blanding sprøjtes direkte på de planter man ønsker at slå ihjel.
Ja, beton og andre fliser kan tage skade af gentagen udsættelse for syre. Det skyldes især at mange fliser indeholder en del kalk, som jo er en base – der neutraliseres af syren.
Det er fuldt på højde med de giftige ukrudtsmidler der kan købes, for langt højere priser i byggemarkedet.
Det kommer lidt an på koncentrationen, vejret og mængden. Men indenfor nogle timer starter nedbrydningen, og man kan normalt feje de døde planter væk efter en uges tid.