Denne opskrift på shampoo bar er gennemprøvet af hundredevis af bloggens læsere gennem årene. De fleste er rigtig glade for den, andre synes ikke den passer til deres hårtype. Mit bedste råd er at prøve at lave en lille portion, og at give dit hår en måneds tid til at indrette sig på den meget anderledes måde at vaske hår på.

Husk sikkerheden ved sæbefremstilling


Husk inden du går i gang, at du først skal vide alt om sikkerhed ved sæbefremstilling. Det er derfor vigtigt, at du læser indlægget om sæbefremstilling og sikkerhed nu, hvis du ikke allerede har styr på det. Vi arbejder med sæbelud som har en ætsende pH undervejs i processen (men som hurtigt neutraliseres).


Se indlægget sæbefremstilling og sikkerhed

Purely natural shampoo bars på dansk

Denne shampoo bar har jeg selv brugt til hårshampoo i mange år, men den kan også bruges som en blød og nærende håndsæbe, der sågar kan skumme i saltvand.

Shampooen kan bruges af både mænd og kvinder, mennesker med fint og tykt hår og af dem som har tørt til normalt hår. Selv har jeg tørt hår med tendens til fedtet hårbund, og jeg har suppleret med lidt tørshampoo i form af kartoffelmel.

Shampoo barens egenskaber

I kraft af de sunde olier, er det en meget nærende shampoo man får ud af sine anstrengelser. Foruden sine skånsomme egenskaber, overflødiggøre shampoo baren også balsam, da den blødgøre håret og tilføre lidt ekstra olier.

En anden stor fordel ved denne type hårshampoo er, at man ikke får nogen former for silikone eller uheldige tilsætningsstoffer tilført til sin krop. Den ætsende lud er long gone ved hjælp af den kemiske proces der sker under sæbefremstillingen.

I kraft af at shampoo baren er hjemmelavet, så sparer du potentielt verden for en masse emballage og resurseforbrug ved fremstilling og transport. Hjemmelavet shampoo bar er derfor en af de mest bæredygtige former for hårpleje der findes.

Opskrift på shampoo bar

Dette skal du bruge:

  • Olier som skal forsæbes
  • Kaustisk soda
  • Vand
  • Vægt der måler med 1 grams præcision
  • Termometer
  • Stavblender
  • 2 plastikskåle
  • Sikkerhedsbriller
  • Handsker
  • Forme til støbning af sæben

Jeg benytter hverken parfume, æteriske olier eller farve i mine sæber, men du kan selvfølgelig tilføje dette efter eget ønske.

Ingredienser

Advarsel: Du kan IKKE erstatte nogle af ingredienserne, da olier forsæbes med forskellige mængder af kaustisk soda. Det er derfor meget vigtigt at overholde opskriften 100%. Du kan altså heller ikke ændre mængder eller lave sæben på slump.

  • 150 g Olivenolie
  • 125 g Kokosolie
  • 100 g Sheasmør uranfineret
  • 75 g Castorolie (også kaldet amerikansk olie eller ricinusolie)
  • 50 g Rapsolie
  • 190 g vand
  • 68 g kaustisk soda (læs mere om kaustisk soda i sæbe på dette link)

Fremgangsmåde

  • Sheasmør og kokosolie skal smeltes og blandes sammen med de andre olier. Dette er nu din oliefase.
  • Kaustisk soda opløses i vand under omrøring (i det fri eller under udsugning). Dette er nu din vandfase.
  • Når de to opløsninger har samme temperatur (tager omkring 30-60 min afhængig af hvor meget du har opvarmet de hårde olier) hældes de sammen ved at hælde vandfasen ned i oliefasen, i en langsom bevægelse.
  • Bland nu med stavblenderen til massen bliver tykkere og der kan trækkes lidt spor i den. Det kan tage fra alt mellem et og ti minutter. Når du blender, så undgå at have bladet i toppen af massen, da dette vil give luftbobler.
  • Hæld nu massen i formene og bank dem i bordet, så eventuelle luftbobler stiger til vejrs. Det skal nogen gange gå meget hurtigt med at få massen i formen fordi den er i gang med at størkne – så ved du, at du har blendet for længe.

Sæben kan som regel tages ud af formene efter et døgn, men det afhænger af hvor store formene er. Lad nu sæben tørre færdig og undgå at pakke den ind – i mindst 4 uger. Sæben skal modne i al denne tid (og gerne længere) for at blive drøj i brug og opnå en neutral pH.

Test pH


Inden du anvender sæben, skal du teste pH, som skal være under 8 for en mild sæbe. Ofte er pH lav nok efter få dage, men hvis du begynder at anvende den så tidligt, vil den være brugt op i løbet af ganske få vaske.

Holdbarhed


Shampoobaren kan holde i årevis, hvis den opbevares tørt og mørkt. Jeg har mine i papirsposer i et skab. Lad være med nogensinde at opbevare hjemmelavet sæbe i plastikposer. Det vil “svede” og blive grimt at se på.

Variationer af shampoobaren

Som tidligere nævnt bruger jeg ikke parfume i mine sæbebarer, men jeg kan dog godt tilføre æteriske olier, hvis de har en virkning ud over duften. Fx bruger jeg ca. en teskefuld bakteriedræbende tea tree olie i mine shampobarer og lidt (ca. en spiseske) beroligende lavendelolie i nogle håndsæber. Alle olier, æteriske eller andre, skal i oliefasen eller tilføjes den færdige masse lige før det kommer i form.


Jeg laver også gerne en stærk te med kamille, som passer godt til min hårtype, og lader dette være det vand (vandfasen) som jeg opløser den kaustiske soda i. Du kan nemt lave udtræk af urter i vandfasen. Men du kan også lave olieudtræk som beskrevet i denne guide til infusering i olie (link).

Alternativ til shampoo bar

Hvis du gerne vil spare dig selv og naturen, men måske ikke finder at arbejdet med en koldrørt sæbe er lige dig, så prøv at kigge på hvordan man kan benytte Rasul ler.

Andre opskrifter på sæbe

Hvis du er interesseret i flere sæbeopskrifter, kan du besøge www.soap-recipes.com eller forsøge dig med den nemme basisopskrift på hjemmelavet sæbe her (link).

Jeg har også en opskrift på rengøringssæbe (link) som er perfekt til opvask. Den er fremstillet udelukkende af forsæbet kokosolie, og rigtig god at prøve kræfter med som nybegynder.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Fire Life
Scroll to Top