Lud er en af hovedingredienserne i hjemmelavet sæbe, men det forsvinder helt under den kemiske reaktion der sker når vi blandet det med olier og/eller fedt.

Man har tidligere kaldt sæbefremstilling for sydet sæbe, fordi ludden i basen “syder” olierne.

Hvad er Lud og hvordan skaffer man det?


Lud består af vand og natriumhydroxid (NaOH) eller vand og kaliumhydroxid (KOH). I danmark er KOH umuligt at købe, fordi det kan fremstille sprængstoffer. Det er så vidt jeg ved ikke ulovligt, men forhandles
altså ikke. Det nemme sted at finde KOH er på Ebay. Jeg har linket til den tyske udgave, da det som regel er billigst i porto herfra, og man så kommer ud over problemet med at handle uden for EU.

NaOH er meget nemt at skaffe i fx byggemarkeder og store supermarkeder. Det kaldes som regel kaustisk soda og må endelig ikke forveksles med almindelig soda. Den bedste kvalitet at arbejde med, er efter min mening Matas produkt. Det er i små perler som gør det virkelig nemt at opløse og afveje.

Hvor farligt er lud?

NaOH og KOH er opblandet i vand yderst ætsende og skal håndteres med forsigtighed. I den tørre form bør det dog også behandles med stor respekt, da kroppen jo er let fugtig. Lud kan forårsage blindhed, brænde huller i tøjet og efterlade forbrændingsmærker på huden. Ingen skal selvfølgelig heller indtage stofferne, det giver sig selv.

Dampene er også ætsende, og du bør kun opløse kemikalierne i vand under en emhætte. Nogle blander luden udenfor eller med åbne vinduer, men jeg synes at min måde er sikrere. Det er nemlig bedst, hvis du ikke transporterer luden, men laver opløsningen der hvor du skal bruge den. Jeg laver al min sæbe på mit komfur under en tændt emhætte. Min komfur har en flad glasoverflade, så det giver mening i mit tilfælde.
Tænk over hvilken bordoverflade du arbejder på. Vil den være modtagelig for ætsning og kunne tage skade? Brug fx en voksdug.

Når man blander sit kemikalie med vand, er det vigtigt altid at drysse det i vand og ikke hælde vand i som nummer to. Man kan risikere en vulkansk kogning, fordi reaktionen er så voldsom.

Skal du være bange for lud?

Hvis du følger trinene for sikker sæbefremstilling , vil du være i sikkerhed. Jeg er aldrig blevet brændt i alle mine år med sæbefremstilling, men jeg er også meget forsigtig, jeg opfordrer dig til at være den samme.

Vidste du, at de fleste mennesker allerede har kaustisk soda i deres hjem? Lud er en komponent i mange rengøringsmidler, herunder afløbsrens, ovnrengøringsmidler og opvaskemaskinesæbe diverse andre rengøringsmidler. Så chancen er der for, at du allerede er vandt til at håndtere dette kemikalie.

Lav aldrig sæbe af lud med små børn eller dyr i nærheden. Dette er kun for voksne!

Luds konsistens

NaOH og KOH ligner vand, når det først er opløst i vand, så du skal tage alle forholdsregler og holde det væk fra børn og kæledyr. Fortæl din familie, at du laver sæbe, og at de skal være forsigtige med ikke at røre ved noget. Efterlad aldrig en opblandet lud uden opsyn.

Kan sæbe fremstilles uden lud?

Du kan snyde og købe såkaldt Melt & Pour sæbe, og dette er en god mulighed til børn. Men produktet er lavet med lud eller er så kunstigt at man kan udvikle allergi. Så læs etiketten grundigt inden du køber.

Det er ikke det kemiske stof (KOH eller NaOH), der får fedtsyren til at fremstille sæbe, men ludens kraftige basiske evne. Derfor kan du principielt bruge ethvert basisk produkt. Aske har været brugt i tusinder af år, og hvis du har lyst at prøve det selv, kan du bruge denne opskrift til sæbe ud af affald.

Kommerciel sæbe fremstilles med sulfater, men det er faktisk ikke sæbe i ordets rigtige forstand. Sæbe er forsæbede olier.

Hvordan forsæber man?

Forsæbningen af fedtstoffer sker ved, at basen påvirker fedtsyrerne så de skifter form. Alle fedtstoffer har brug for forskellige mængder base for at omdanne sig, da de indeholder forskellige mængder og typer af fedtsyrer (oleic, mættede og umættede etc). Det er derfor det er så uhyre vigtigt at være præcis med afvejning af ingredienserne. Og man kan selvsagt ikke bare skifte en olie ud med en anden, fordi den nye olie kan have et helt andet såkaldt SAP tal (kort for saponification). En anden årsag til at man ikke bare skal skifte olier ud er, at de har forskellige egenskaber i sæben. Nogle fedtsyrer giver fx balsameffekt, mens andre er rensende eller giver hårdhed og holdbarhed til baren.

Hvis man gerne vil udvikle sine egne opskrifter er man nødt til at udregne SAP

Oil Saponification Values SAP, Properties, and Availability Table
Link en SAP kalkulationstabel fundet på Pinterest

En meget nemmere metode er dog, at lære at benytte en soap calculator. Dem er der en del af, men jeg foretrækker selv SoapCalc som har flest olier med og som er meget detaljeret med de oplysninger man kan få ud af den.

At bruge en soap calculator er ikke noget man lærer i løbet af fem minutter! Derfor kan det på ingen måde anbefales til nybegyndere. Brug hellere mine opskrifter og find flere gratis på Soap-Recipes.com

Kan ludsæbe få huden til at klø?

  • pH-niveauet i hjemmelavet sæbe er højere end i kommercielle. Nogle mennesker med meget følsom hud kan reagere på dette fx ved at udvikle svamp
  • Hvis din hud reagerer, er det dog sandsynligvis en af ​​dine andre ingredienser som kokosolie, glycerin eller duft, kunstig farve og æteriske olier. Disse er kendt for at være meget allergifremkaldende.
  • Den mest almindelige “bivirkning” af hjemmelavet sæbe er dog, at huden holder op med at være tør og kløende. De fleste kan helt holde op med at bruge håndcreme.

    Så som udgangspunkt er sæben bedre for huden end de produkter der findes i handlen.

Hvordan fremstilles NaOH?

Dette er en hjemmevideo, der viser processen med at fremstille NaOH fra bordsalt. Vidste du, du kan lave det selv?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Fire Life
Scroll to Top