FIRE betyder oversat til dansk, finansiel uafhængig tidlig pensionering. Meningen af ordene er nemme at forstå, men den konkrete betydning kan rumme meget forskellige fortolkninger og metoder.

Formålet med FIRE er nemt at beskrive, for det handler om at være økonomisk fri til at bruge livet på det man selv vælger.
Livet bliver ofte beskrevet som et hamsterhjul, hvor man er nødt til at gå på arbejde for at have råd til at leve. Hamsterhjulet består i, at det er så hårdt at gå på arbejde hver eneste dag, at man er nødt til at forkæle sig selv med ting og oplevelser for at holde det ud.

Samfundet går ikke i stå af FIRE

Hamsterhjulet er på forunderlig vis blevet det optimale, mens det at samle penge sammen og spare, er behæftet med en del negative ord. Puger og nærig fx. Et menneske der har knoklet hårdt hele sit liv, bliver der nikket anerkendende til, selvom det måske indebar at børnene voksede op uden rigtig at kende deres far, eller far altid var træt når han endelig var til stede.

Et typisk spørgsmål fra mennesker der ikke ved noget om FIRE er: Hvad nu hvis alle bare tænkte på sig selv og stræbte efter FIRE? Så var der ingen til at betale for vores fælles velfærd. Hertil er der mange mulige svar. Blandt andet at selvom man lever af sine opsparede penge, så betaler man stadig skat. Alle passive indtægter beskattes og afhængig af hvordan man har placeret sine penge, så bidrager man ydermere til samfundet på andre måder. Hvis man låner ud til forskellige sektorer fx virksomhedsopstarter, bæredygtige miljøtiltag, byggeri af boliger, eller hvis man køber aktier og på den måde støtter bevarelsen af arbejdspladser. Mange engagerer sig også i ulønnet arbejde eller folkeoplysning.

Personligt synes jeg at alle burde købe mindre, så det overflødige forbrug kunne sættes ned. Vores samfund bygger i høj grad på forbrug, og hvor man i min ungdom skulle støtte de lokale butikker da storcentrene stjal kunderne, skal man i dag støtte de fysiske butikker mod indtog af nethandel. Hvad med om vi nu bare lod være med at købe så meget?
Når en stor butik lukker har mange travlt med at græde over tabte arbejdspladser og værdier der forsvinder. Det er selvfølgelig barskt, men ofte lander det store overskud jo ikke i samfundet og vi har vitterlig ikke brug for alt det forbrug. Naturen lider under det, og mennesker kører fast i at skulle eje alle de ting. Det er efter min mening på høje tid, at vi finder nye måder at forsøge vores fælles samfund på.

Nogen fortalere for FIRE får det til at lyde så ufatteligt let, at der ofte opstår bekymring om hvad der vil ske, hvis alle stræber mod FIRE. Dette scenarie tror jeg aldrig bliver aktuelt. Mange elsker deres arbejde og ville i virkeligheden ikke bytte det for frihed. Mange er også så stræbsomme efter store ejendomme, biler og luksus, at de slet ikke har lyst til at skære ned.
Jeg oplever heller ikke, at alle har evnerne og modet til at investere – det kræver en stor indsats at lære det der skal til.

Tæring efter næring

FIRE indeholder mange gamle dyder. At sætte tæring efter næring er noget af det vigtigste. Man skal vide hvad man kan og vil leve for og opbygge reserver der svarer til behovet.
At lære sig at gøre ting selv, at leve mere som vores bedste- og oldeforældre, er en stor del af årsagen til, at det overhoved kan lade sig gøre at blive FIRE. Man kan også blive FIRE ved at have haft et velbetalt job , arvet penge eller have haft succes med et firma, men man skal have sparet penge op og være skarp på, hvor meget man kan og vil leve for. Mange der kommer til penge, vil bare forbruge mere. Det er ikke FIRE.

FIRE som trend

Jeg ser FIRE som en naturlig følger af flere forskellige trends, der har været oppe i en del år. Bonderøven inspirerede fx mange til at begynde at dyrke og reparere ting selv. Minimalisme- og oprydningsprogrammer på TV har vist os, hvor meget overflødigt vi får samlet sammen i løbet af få år og givet os succeshistorier om folk der flytter i lækre tiny-houses og på både. At bo billigt, ikke samle på udgifter og ting, og spare på det daglige forbrug passer også ind i den bæredygtige livsstil, som miljøet disse år kalder på. Lige før finanskrisen begyndte mange at købe aktier og gøre investeringer, som normalt kun var finansmennesker forundt. Der var i det hele taget et økonomisk overskud hos mange helt almindelige mennesker og mange nåede derfor at sætte sig ind i “rigmandsmetoder”. Efterfølgende krise satte rigtig mange på sparekurs.
At samle alle disse strømninger og erfaringer i et, er jo i virkeligheden oplagt. Når man så ser eksempler på personer der er (næsten) helt arbejdsfri og lever et liv i frihed, så kan jeg godt forstå at mange har lyst at følge trop.
Jeg har selv haft stress og oplevet et halvt år i klørene på sygedagpengesystemet, og det er i sig selv nok til at jeg ønsker total frihed. Jeg elsker mine småjobs, men løber ind i mellem sur i dem og er uendelig glad for at jeg bare kan lade være med at arbejde hvis det passer mig.

DeltidsFIRE

Noget jeg selv har dyrket i mange år, kan man kalde for deltidsFIRE. Nemlig meget lave udgifter, opsparing til uforudsete udgifter og fremtidige måneder uden arbejde, samt et meget lavt forbrug. Dette har gjort det muligt for mig at være meget sammen med min søn i alle de år han var afhængig af mig, og givet mig frihed til at lave alle de ting, der betyder noget for mig. Som fx at sejle, lave sæber, male, tegne, sætte hus i stand, passe have og en masse andre ting, som jeg finder dejlige.
Jeg har været alene med min søn siden han var to år og har lavet nogle rigtig gode bolighandler gennem tiden. Dels er boligerne steget eksplosivt i værdi og dels har jeg altid haft en meget billig udgift til boliger, selvom jeg har boet i de helt dyre kommuner. Jeg solgte en andelslejlighed under finanskrisen (uden ejendomsmægler) og fik et stort nedslag i prisen på det hus jeg har nu. I perioder uden ret meget arbejde har jeg lejet ud via AirBnB, og mens jeg studerede solgte jeg ting via QXL.dk og DBA.dk – alt det tøj og udstyr min søn voksede ud af. Jeg havde også en lang periode, hvor jeg skiftede brugte møbler ret tit. Jeg købte håbløst umoderne teak og palisander som jeg indrettede boligen med, fordi jeg elskede billige smukke møbler. Efter kort tid blev det voldsomt moderne, og jeg solgte det meste igen, med kæmpe fortjeneste.
I 2014 købte jeg båd til en meget lav pris. I en del år har brugte både været helt umulige at komme af med, og man har nærmest måttet forære dem væk. Lige nu ser det ud til at bådpriser er på vej op igen, så måske er jeg også heldig med den? På et eller andet tidspunkt skal den og huset nemlig skiftes ud med en større båd. Måske vil jeg leje huset ud i stedet for at sælge det, det må tiden vise. I hvert fald har jeg en drøm om at sejle langt og det vil kræve endnu lavere udgifter end jeg har nu, samt en større båd.
Som du kan se har jeg snoet mig på forskellig vis og jeg må desværre skuffe dig med, at du ikke bare kan kopiere min model. Den er simpelthen ikke aktuel mere. At købe hus er et lotteri, som man kun skal gøre ud fra boligbehov. Priserne kan stige og de kan falde. Bliver man boende i lang tid, viser statistikken at det vil stige i pris, men hvem ved hvad der sker om bare to år? Salg på dba er noget virkelig mange giver sig af med nu, og priserne er latterligt lave. Jeg køber stadig meget af det jeg mangler via dba, men sælger kun sjældent noget der. Jeg har lidt bedre erfaring med salg via Facebooks mange specialgrupper, men det tager lang tid og man får stadig ret lidt ud af det.

Hvis du har lyst til at dele alternative indtægtskilder med andre, så skriv gerne en kommentar.

Opsparing som livsstil

Hvis du virkelig ønsker at blive FIRE kommer ud ikke udenom opsparing. Opsparing kan være mange ting. Den typiske er en “højrentekonto” i banken, men den giver meget lille rente disse år. Opsparing kan også ske i fx aktier, crowdlending, boliger – herunder også udlejningsboliger, vine, guld, antikviteter, kunst mm. Det svære er at finde noget, som giver et nogenlunde sikkert afkast. Mange sparer 50-70% af deres indtægt op, og det er vejen frem, hvis man er ung og gerne vil pensioneres tidligt, mindre har også også en stor effekt på din fremtid. Ikke mindst i form af ændret livsstil.
Det kan du læse mere om, i indlægget om FIRE for begyndere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Fire Life
Scroll to Top