Lad mig starte med at skrive, at på nuværende tidspunkt er der intet der er afgjort og retssager er slet ikke påbegyndt endnu, men jeg vil alligevel skrive ned, hvad den største svindel med crowdlendingen ser ud til at være.

Lånene eksisterer ikke

Der er allerede set mange eksempler på, at de lån investorerne har sat pengene i, slet ikke eksistere. Projekterne kan sagten være virkelige og i fx et tilfælde, er der søgt om finansiering af et norsk firma. Alle de data det norske firma indleverede til Grupeer, var altså reelle, men udlånet blev aldrig endeligt aftalt. Alligevel har investorer kunnet sætte penge i aftalen og fået fremlagt alle de oplysninger, det norske firma udleverede.

Det samme er sket med begge de to andre platforme, som har vist sig at være svindel. Altså, der er oprettet reelt udseende udlån, som man til en vis grænse har kunnet tjekke op på. Men man skulle altså være meget skarp, for at komme til bunds i sagerne.

Crowdlending nu

Jeg vil vurdere, at selv crowdlendingplatforme – selv uden svindel – er ekstra udsatte lige nu, både fordi folk er bange for dem og fordi der generelt er behov for at trække penge ud i stor stil. Det vil gøre alle platforme usikre under en situation som den nuværende. Hvis alle vil have deres penge ud, så lukker og slukker platformene helt af sig selv. Det kan desværre nok give grobund for mere svindel, for hvis investorerne flygter, kan der nok opstå panik hos ejerne, som så igen måske kan gå til yderligheder – som det måske er sket hos Grupeer. Grupeer var i hvert fald en meget åben og informerende platform, som formodentlig først hen ad vejen har udviklet sig til et svindelnummer.

Panikken kan få flere platforme til at falde

Jeg har set eksempler på MIntos sekundære marked, at selv fine udlån er forsøgt afhændet med mere end 20% discount – og det vel at mærke uden at blive solgt. Det er selvfølgelig klart, at hvis der ingen kunder er, så kan man ikke komme ud af sine udlånsaftaler, men når disse udløber er det nok mest sandsynligt at investoren trækker sine penge ud, i stedet for at geninvestere.

Grunden til at jeg ikke er loyal og lader mine penge blive, for at hjælpe med at sikre fx Mintos overlevelse er, at jeg heller ikke hos dem kan få garanti for, at det ikke er opdigtede lån.

Min anbefaling lige nu

Jeg synes ikke det kan anbefales at gå ind i crowdlending, men har dog valgt at lade mine guides ligge på bloggen. Det er jo selvfølgelig op til den enkelte hvad man gør, og til dem der stadig synes at fx Mintos er sikker nok, så er mine guides stadig anvendelige. Man kan jo også med god grund tænke, at der er brandudsalg på crowdlending – og få en flyvende start med gevaldig rabat. Det er efter min mening bare endnu mere lotteri nu, end det var før alle disse svindelnumre og coronaen viste sig.

Alternative markeder virker mere tiltrækkende

Under den nuværende corona”krise”, synes jeg selv det giver mere mening at købe aktier op. De er faldet så meget, at jeg oplever en del som billige, men kan jo selvfølgelig ikke spå om fremtiden.
Crowdlending passer egentlig bedre til mit temperament, hvor jeg kender den fremtidige rente og risiko. Men selvfølgelig, hvis risikoen reelt er for svindelplatforme, så bliver det ikke der jeg lægger mine penge fremover.
Mintos, PeerBerry og Viventor udbetaler troeligt mine penge når jeg beder om det, og især Mintos og Viventor er jeg slet ikke afvisende overfor at vende tilbage til senere, når vi har set om de er levedygtige efter krisen. PeerBerry har ikke noget sekundært marked, så der vil nok gå væsentligt længere tid, før vi ved om det er svindel eller en bæredygtig forretning.
Reinvest24 anbefaler jeg som skrevet i tidligere indlæg ikke, fordi det er for sandsynligt det er snyd. Se den nyeste Q & A med deres meget unge CEO herunder.

Vil du læse flere kritiske indlæg om crowdlending, så se fx:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Fire Life
Scroll to Top