Da min søn var lille, var jeg på SU i hvad der føles som evigheder (otte år). Et af de områder jeg aldrig brugte penge på var ferie, og jeg synes derfor det giver mig ret til at komme med nogle forslag til andre. Dette indlæg handler altså om, hvordan jeg har givet min søn indholdsrige ferier, uden at bruge penge jeg ikke havde.
Der er kommet nogle muligheder til, som vi ikke havde for 10-20 år siden, så dem tager jeg med hvor det giver mening.

Ideer til gratis eller ekstremt billige ferier med overnatning i Danmark

De muligheder jeg lister op her, har fokus på at komme hjemmefra og ikke betale for overnatning. I de fleste tilfælde vil man kunne komme omkring med offentlig transport, men jeg har dog også en mulighed der kræver bil.

 • Gratis teltplads
 • Gratis shelter
 • Rundtur hos venner og bekendte
 • Sov i bilen
 • Sov på stranden
 • Sov hos fremmede

Gratis teltplads

Dette tip er blevet bedre med årene, for nu er det tilladt at slå telt op i mere end 275 statsskove i Danmark. Det vil sige, at man kan turnere Danmark rundt, og slet ikke betale for overnatning, bare man følger de regler som gælder:

 1. Det er kun tilladt at overnatte én nat samme sted.
 2. Man må højst slå to telte op samme sted.
 3. Teltene må maks. være tre-personers telte
 4. Teltene skal være uden for synsvidde fra drifts- og beboelsesbygninger, herunder f.eks. naboer og campingpladser, samt bilveje.
 5. Det er kun tilladt at anvende åben ild på de dertil indrettede bålpladser.
 6. Man må kun bruge feltkøkken, hvis man bruger et stormkøkken, hvor brænderen er indelukket fx Trangia. Af hensyn til brandfare må man ikke sætte stormkøkkenet på blade, nåle eller andet brændbart materiale – sæt gerne stormkøkkenet på en sten eller andet lignende ikke-brændbart materiale.
 7. Vær opmærksom på, at en skov kan være lukket for brug af åben ild, brug af bålpladser mv. grundet tørke, og så er brug af stormkøkken heller ikke tilladt. Evt. lukning af skove med Fri teltning vil være angivet på Naturstyrelsens hjemmeside samt evt. med opsatte skilte ved skovenes indgange
 8. Det er ikke tilladt at bruge motoriseret transport på skovens veje.
 9. Teltning er ikke tilladt på de strandbredder, klitter, enge, moser, heder, marker mv. eller andre lysninger, som indgår i de udpegede skove.
 10. Efter endt brug skal man rydde op efter sig og tage sit affald med.
 11. Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke er lovligt at udvise støjende adfærd, herunder benytte radioer, højttaler, musikinstrumenter o.a. på en støjende måde.
  Se alle mulighederne på naturstyrelsens hjemmeside

Vi har gode minder fra fx Skagen, hvor vi mødte nogle søde piger, som var ved at cykle “rundt om” hele Kattegat og Skagerrak. Der var en hyggelig bålplads med skraldespand og vandhane. Vi savnede absolut intet og havde en vidunderlig tur med besøg på grenen og mange andre oplevelser.

Gratis shelter

Der er også et meget stort antal sheltere rundt om i Danmark. Den nemmeste måde at finde dem på, er med appen Shelter
Jeg har ikke selv benyttet appen, men har tidligere benyttet shelter sammen med min søn, fx i Kongelunden, som man kan tage offentlig transport til.

Rundtur hos venner og bekendte

Måske er det meget oplagt, men den skal nu alligevel med, da det var en af de ferier vi selv benyttede mest. Venner og bekendte har måske også både, campingvogne, sommerhuse eller kolonihave, så dette afsnit dækker dem alle.
Man behøver ikke nasse på sine venner og bekendte, for måske at låne en græsplæne til et telt. Tag fx en pose mad med, og lav en lækker middag til dem som tak. Jeg har altid interesseret mig for mad fra naturen, og hvis du fx plukker strandkål og servere en lækker vegetarisk gryderet, så behøver maden slet ikke være dyr. Mange synes det er sjovt at prøve noget nyt, og kan sikkert godt lide at vise deres lokalområde frem.
Vær ærlig og fortæl, at du ikke har så mange penge at bruge på ferie, men lad være med at udnytte dine værters gæstfrihed. En enkelt eller to overnatninger er som regel rigeligt med besøg, afhængig af din relation til dem.

Sørg for både at lave noget sammen med dine værter, og giv dem fri så snart du mærker de er trætte. Planlæg hjemmefra ting og steder du gerne vil se, og gør dette alene med mindre dine værter insisterer på at tage med.

En afart af denne ferie dyrkede min eksmand og jeg i mange år, da vi benyttede et sommerhus i hans familie. Som modydelse lavede vi rigtig meget arbejde på huset og haven. Så meget, at det til sidst ikke føltes som ferie mere. Men med måde er dette en rigtig god idé, både for ejeren som måske ikke magter alt det arbejde der følger med huset, og for jer der ikke bruger penge på ferie.

Sov i bilen

Det kommer selvfølgelig an på hvilken bil du har, og gælder selvfølgelig kun for bilejere/lejre, men at sove i bilen er en overset mulighed for mange. Jeg ved godt det kan være lidt på kant med loven, men lidt rebel kan man jo altid være. Jeg er aldrig blevet for gammel til denne type ture, og elsker at de kan laves så impulsivt. At køre ud i landet uden en fuldstændig plan, er et eventyr som bare giver og giver. Kan man ikke lide det sted man er endt, så er det bare at køre et andet sted hen. Regn er intet problem og er det helt skørt det hele, så kører man bare hjem igen – større er Danmark jo trods alt ikke.
Hvis du kan finde en måde at ligge ned i din bil, så er dette en herlig måde at holde ferie på. Min ryg kunne klare op til tre dage ad gangen (jeg har et sart kadaver), men det passer jo også rigtig godt til at opleve nogle områder. Så kan man måske tage en enkelt overnatning i en rigtig seng, og så fortsætte turen.


Et par flasker vand og nogle vådservietter, så klarer man fint en overnatning ude ved et naturområde på en øde parkeringsplads. Træer er glade for lidt tis, men kom papiret i en pose og aflever den i en affaldsspand.
Næste morgen kan man fx køre i et større supermarked som Føtex, låne deres toilet og vaske sig i håndvasken og slutte af med en kop billig kaffe fra deres bager.
Trænger man til et bad, ligger der svømmehaller over hele danmark, og ellers kan man medbringe en sæbe der kan skumme i havvand. Det behøver ikke være så vanskeligt det hele. Jeg har selv lavet sæbe som fint kan benyttes i saltvand. Se hvordan man laver sæbe her i kategorien sæbefremstilling


Jeg har engang parkeret lidt uden for Ribe i mørke, og vågnede næste morgen op til en stor flok nysgerrige dådyr, som stod og gloede ind af bilruden. Den slags oplevelser glemmer man aldrig!

Sov på stranden

I danmark må man godt sove på stranden, men man må ikke slå telt op. En god luftmadras og en stenfri strand, så sover man dejligt ved vandet, når vejret arter sig.

Et godt tip er at sove i nærheden af en havn, så har man ofte mulighed for at låne et toilet og kan eventuelt købe sig til et brusebad eller andre fornødenheder. Det er lidt forskelligt hvordan lån af toiletfaciliteter på havne fungerer. Måske er der et offentligt toilet, men undersøg det, for en del steder får sejlere udleveret en kode når de betaler for plads. Mange steder kan man dog betale et depositum for at få et kort til toilet og bad, uden at have plads i havnen (se efter en automat). Kortet sætter man nogle kroner ind på, til betaling for ydelsen og det benyttes som nøgle til døren.

Solnedgang i danmark

Couch surfing i Danmark

Couch surfing er en mulighed der er kommet til senere end “min tid” og jeg har derfor ikke selv benyttet muligheden. I dag tiltaler det mig ikke, men da jeg var yngre ville jeg helt sikkert have benyttet mig af det.
Hvis du er den dansker der endnu ikke har hørt om det, så handler det om at man låner (eller betaler meget lidt), for at låne fx en sofa hos nogle fremmede. Denne mulighed findes også i Danmark, og her er et link med tilbud fra over 130 000 værter i landet. Couchsurfing.com

Slå telt op hos fremmede

På hjemmesiden brugminbaghave.dk kan man oprette sig som bruger og herefter låne andre menneskers baghave til at slå telt op i. Da jeg ikke længere kan sove i telt, har jeg ikke selv prøvet det. Anbefaling og opfordring til at skrive muligheden på denne liste, er kommet fra en hjælpsom læser.


Selvom alle ovenstående forslag mest egner sig som tips til gratis sommerferie, så kan flere af forslagene benyttes på andre årstider også. Det handler mest om at have udstyret i orden. Altså en god varm sovepose fx. Facebook har flere udmærkede grupper hvor folk sælger brugt outdoor udstyr, så man kan komme afsted uden at investere for mange penge. Det er heller ikke ualmindeligt at låne sig frem hos venner og familie. Det har jeg selv gjort meget, og låner også gerne selv mine ting ud.

Er du interesseret i andre sparetips, så se fx kategorien med samme navn: Sparetips

Du kan også se den lange liste med varer fra supermarkeder, som slår kendte mærkevarer.

Masser af tips til billige indkøb af private labels
Masser af tips til billige indkøb af private labels

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Fire Life
Scroll to Top