Til hjemmelavet vaskepulver anvendes håndsæbe og Soda (ikke at forveksle med kaustisk soda).

Vaskeevnen er virkelig god. Fx har jeg vasket kattens meget beskidte tæppe og kun stået tilbage med to kattehår og et blændende rent lyst fleecetæppe.

Da jeg selv fremstiller sæbe, har jeg en del på lager fra den gang jeg skulle lære det. Blandt andet fik jeg i min spareiver blandet linolie i flere portioner, og den er altså for krads – både lugten og for huden. (Tøjet har ingen lugt overhoved efter vask). Jeg har derfor lavet mit vaskepulver næsten “gratis” af mislykket sæbe og soda købt hos Coop til 13,50 kroner per pakke. Jeg har valgt at komme natron i, da det skulle bevare farverne i tøjet.

Vaskepulveret fremstilles ved at rive sæben fint og blande den med 4 dele soda, for hver del sæbe. I mit tilfælde 750 gram sæbe til 3 kilo soda (og knapt en halv bøtte natron ~ 60 gram).

Jeg har altså fremstillet godt 3,8 kg miljøvenligt vaskepulver for omkring 85,- Og det vel at mærke af vegetabilske olier og helt uden unødvendige tilsætningsstoffer.

Hvis man ønsker det, kan man selv tilsætte æterisk olie eller anden duft, jeg kan simpelthen bare ikke se hvorfor. Jeg læste for mange år siden, at 80% af kvinder over 60 år har parfumeallergi. Jeg er yngre, men kæmper selv med det og ville sådan ønske at alle bare lod være med at bruge parfume.

Skulle jeg havde købt 3,8 kg Neutral Storvask, havde prisen været omkring 225,- men det hjemmelavede er mere drøjt i brug, og du kan derfor dossere ca. halvdelen af det du plejer. Jeg har selv brugt Neutral i omkring et års tid. Inden da brugte jeg Ecco-ægget, men det fik både tøj og maskine til at lugte af kælder efter et års tid. Lugten i maskinen kom jeg aldrig helt af med, før jeg vaskede med det hjemmelavede vaskepulver. Nu har hverken tøj eller maskine lugt, og tøjet er næsten lige så blødt som havde jeg brugt skyllemiddel (det har jeg aldrig gjort).

Der skal bruges et par spiseskefulde per vask (ca. 10 gram til mit meget hårde kommunevand).
Vaskes der i koldt vand, kan man med fordel opløse pulveret i forvejen. Jeg har eksperimenteret lidt med at blande det op og synes det passer nogenlunde med 10 gram vaskepulver per deciliter vand.


Så kan det faktisk ikke være nemmere at lave sæbe – med mindre man har en gammel foodprocessor så man slipper for at håndrive.

Hjemmelavet vaskepulver

Det er nemt at lave vaskepulver selv, især hvis du har en maskine der kan rive sæben for dig.
Forb. tid30 minutter
Samlet tid30 minutter
Keyword: hjemmelavet vaskepulver, Sæbe, sæbefremstilling, vaskepulver
Cost: 85,-

Equipment

 • En god tætsluttende beholder
 • Rivejern eller gammel foodprocessor
 • Måleske: 1 spiseskefuld
 • Røreske

Materials

 • 750 g sæbe revet
 • 3000 g Soda
 • 60 g Natron

Sådan gør du

 • De tre ingredienser blandes grundigt i en lufttæt beholder.
 • Til en vaskfuld tøj anvendes ca. 2 spiseskefulde vaskepulver, afhængig af maskinens størrelse og vandet hårdhed.

Noter

OBS: Der er tale om SODA ikke kaustisk soda (som vi anvender til sæbefremstilling).
Natron kan udelades.
soda til hjemmelavet vaskepulverDet er selvfølgelig på eget ansvar at bruge min opskrift. Jeg har svært ved at se hvad der skulle kunne ødelægge noget i maskinen, men er ikke fagperson.

2 kommentarer til “Lav selv miljørigtigt vaskepulver”

 1. Hej
  Jeg har lavet din opskrift, men oplever, at vaskepulveren bliver som en sten, når den kommer ind i vasketumbleren. Hvad gør jeg forkert?
  Skal man hælde varm vand?
  Vh Alicia

  1. Det har jeg aldrig oplevet, og jeg har brugt opskriften i virkelig mange år. Jeg kommer det i sæbeskuffen.
   Du kan godt opløse sæben i vand inden brug. Det lavede jeg et forsøg med da jeg startede fordi jeg var vant til flydende vaskemiddel. Det bliver meget tykt hvis det står, men opløser du det lige inden brug, er det fint.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Fire Life
Scroll to Top