Opdatering den 22. januar 2020.

Der er kommet nogle underlige meddelelser fra Envestio igår. De skriver de blandt andet har været udsat for hack af deres hjemmeside, hvilket skulle være årsag til den ikke kører. Det lyder ret belejligt, og der er da også rygter om at både ejer og medarbejdere er stukket af.
Læs gerne mere hos Crowdlendingrocks.eu

Efter Kueztal viste sig at være svindel, er turen nu kommet til svindelteorier om Envestio. Jeg tror det er rigtig sundt, for det viser hvor meget høje renter og risiko reelt hænger sammen, og vi har ikke prøvet at se den reelle risiko før nu.

Jeg har selv stoppet mine autoinvestorer på de fleste platforme for et stykke tid siden, da jeg skal bruge pengene til et større indkøb. Men jeg gør ikke noget aktivt for at sælge ud (ud over det lille forsøg jeg omtaler senere i indlægget). Havde jeg ikke haft denne hensigt, havde jeg nok alligevel bremset op for at se hvor det bærer henad.

For nyligt anbefalede jeg, at man så Envestio som en lottokupon i dette indlæg om Nem crowdlending og jeg skylder derfor selvfølgelig også, at opdatere om uroen.

Panik kan blive enden på det hele. Uanset om der er tale om svindel eller ej, kan panik i sig selv, meget nemt blive enden på et firma. Vil alle hive penge ud, så ryger egenkapitalen hurtigt og hvis ingen vil investere i udlånene, så er der jo ingen aktivitet. Lige nu er der mange der sælger ud på Envestio og platformen der ellers var svær at finde udlån på, er pludselig fuld af muligheder. Det ser dog ud som om der stadig er nogen der køber sig ind og det er små beløb i forhold til udlånenes størrelse, der er tilgængelige for investering. Det er selvfølgelig muligt at fifle med tallene for sådan en platform, hvis det hele skulle vise sig at være et stort blufnummer.

En ting som jeg synes taler til Envestios store ære er, at der er mulighed for at komme ud af en investering. Overførsel væk fra platformen fungerer også fuldkommen efter bogen. Jeg testede med tilbagesalg af fire forskellige investeringer og pengene kom prompte.

Det er meget nemt at sælge sine andele i udlån, hvis man klikker på fanen Investments og vælger My investments. Herefter kan kan klikke View og derefter Sell. Så får man vist hvor mange renter man går glip af og gebyret for salg (penalty). “Confirm sell” og du er ude.

Kritikpunkterne ved Envestio

En ting jeg ikke har været opmærksom på tidligere, men som nok burde have ringet en klokke er, at ingen lån nogensinde har været i restance eller er gået til inkasso.

Envestio har lavet et lidt underligt skifte i toppen. Dels ser det ud som om en investor har overtaget ejerskabet og dels har der været underlige forretningsmetoder, hos den nye ledelse i tidligere foretningseventyr.
Det ringer helt klart alarmklokker, da firmaer på vej ned ofte skifter til en slags syndebukledelse. Den gamle ledelse kan derved uplettet gå i gang med nye projekter.

I dette bloginlæg har Kristarps Mors som bor i Riga, en længere udredning af fakta omkring Envestio, som jeg absolut synes det er værd at læse. Han gennemgår blandt andet et af projekterne på platformen, og finder ud af, at det ikke helt forholder sig som lovet. Der er ikke den sikkerhed som oplyst og projektet vil mest sandsynligt ikke blive et hostel, men et kollegie.
Hans indlæg er pludselig fjernet igen og han skriver han ikke har lyst til at gøre nogen vrede. Han skriver samtidig også en stor advarsel om crowdlending i det hele taget.

Er crowdlending for nem svindel?

I bund og grund kan man som almindeligt menneske ikke vide det. Jeg anser mig selv for at være almindeligt menneske. Jeg sætter mig så meget ind i tingene som jeg kan, men det kan godt se ud som om, at det er en nem måde at få lokket penge ud af folk. Kuetzal opfandt, så vidt jeg er orienteret, selv projekter med udlån til virksomheder, der ved forespørgsel ikke havde lånt penge. Jeg selv nåede så langt som til at oprette mig, men aldrig overføre penge til denne platform. Jeg oplevede projekterne som mærkelige og følte mig slet ikke klædt på til at vurdere sandsynligheden i dem.
Den intuition har jeg ikke haft om Envestio. Tvært imod, så er jeg netop glad for ejendomsprojekter og udvikling af produkter. Når investering bygger på (min ellers ret gode) intuition, så passer det godt til småpenge og ekstremt høje renter. Og det er sådan jeg fortsat har penge hos Envestio.

Jeg har (endnu) ikke grund til at tro, at andre crowdlendingplatforme skulle være svindel. Jeg er fortsat virkelig glad for især Mintos og Viventor. Grupeer og Reinvest24 irriterer lidt med deres manglende sekundære markeder, som de desværre har annonceret i virkelig lang tid, men ikke realiseret. Kameo er en skandinavisk virksomhed og det alene gør mig lidt mere tryg. Der er dog nemmere mulighed for at undersøge projekterne selv og eventuel retsforfølgelse vil også være nemmere. Jeg er derfor ikke specielt nervøs for denne virksomhed.

Men som sagt, jeg har aldrig investeret store summer i crowdlending og trækker mig lidt baglæns for nu. Det er vi sikkert mange der gør, og så kan det jo være at renterne stiger, til fordel for jer der fortsætter. Min plan er at investere mine penge på den måde jeg førhen har haft stor succes med, altså i ejendom og fysiske vare. Jeg er dog også i gang med at toppe op i index og FTFere. Herom vil jeg skrive senere.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Fire Life
Scroll to Top