Det kan virke overvældende at forestille sig, at man kan pensionere sig selv før tid. Ikke desto mindre er det det mange overvejer og arbejder med for tiden, jeg selv inklusiv.

Forleden var jeg inde på pensionsinfo og se hvor meget jeg kan forvente udbetalt, når jeg når pensionsalderen i år 2051:
Under 100 000,- om året før skat i nutidig værdi (Jeg har kun ubetydelig pensionsopsparing efter mange år som studerende og selvstændig). Jeg har altid vidst, at mit hus er nødt til at være min pensionsopsparing, men det var alligevel noget chokerende. Selvom jeg er god til at leve billigt, så vil det være meget svært at leve for omkring 5 500,- mdl. alt inklusiv. På nuværende tidspunkt, hvor jeg både har hus, båd og stor ny bil, fritidsinteresser samt et hjemmeboende “barn”, kan alt financieres for ca. 14 000,- mdl. hvilket mange nok vil opleve som afsindigt skrabet. Men det er en af hemmelighederne ved at pensionere sig selv før tid. Man skal simpelthen finde en levestandard som gør, at man kan klare sig med mindre end normen. Altså hvis man er en ganske almindelig dansker, som ikke vinder i lotto eller kører en succesfuld virksomhed …

Hurtig introduktion til Fire

Foruden at sætte sit forbrug lavt, skal de penge der er i overskud hver måned investeres så der kommer et afkast. Raketvidenskab er det altså ikke: Sæt forbruget lavt og investeringerne højt.
Der er forskellige modeller for, hvor mange penge der skal opspares før man kan kalde sig uafhængig af lønindkomst. Nogen anbefaler 4% reglen, men jeg synes den er for firkantet til at jeg vil binde an med den. Reglen siger (groft forenklet) at man kan leve af en opsparing i 30 år, hvis man maksimalt hæver 4% årligt. Hvis man har 1 mio opsparet, kan man altså hæve omkring 40 000,- årligt. For at hæve mine 14 000,- mdl skulle jeg altså i følge denne regel spare 4,2 mio op.
For tiden har jeg et afkast på ca. 15% på alle mine samlede investeringer, så mit personlige fokus er på, hvornår har jeg 14 000,- i månedligt afkast efter skat, hvilket kan jeg nå lang tid før jeg har opsparet 4,2 mio op, såfremt mit investeringsheld fortsætter.

Når du overvejer hvad dette betyder for din økonomi, så tænk på at du vil gå ned i udgifter når du ikke skal gå på arbejde hver dag. Der er fx udgifter som (pænt) tøj, transport, madkøb i kantine eller på vej hjem, kaffe to go, fitness mv. som ikke vil fylde på nuværende niveau, i dit fremtidige budget, simpelthen fordi din livsstil vil ændre sig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Fire Life
Scroll to Top