Denne artikel er afledt af en søgning jeg lavede på linoliesæbe for en veninde. Jeg er lidt overrasket over hvor mange produkter der er kommet frem, som intet har med sæbe at gøre. Et sted så jeg sågar, at de skriver det er efter gammel dansk opskrift. Men den flydende linoliesæbe der sælges i de forskellige naturbutikker har intet med sæbe at gøre. Det er linolie slynget med soda og sprit. Rigtig sæbe laves ved forsæbning.

Min linoliesæbe

Vil du have rigtig linoliesæbe, er den i fast form og eventuelt revet som sæbespåner. Den rigtige linoliesæbe er modnet i minimum fire uger, efter den er forsæbet ved hjælp af et stærkt basisk materiale som kaustisk soda. I helt gamle dage benyttede man aske til forsæbning.

Linoliesæben er virkelig god til behandling af fx ubehandlet teak eller ludbehandlede gulve. Her ser du et billede efter jeg har behandlet teaken i cockpittet på min båd.

Linoliesæbe på teak

Duften af linoliesæbe

Den rigtige forsæbede linoliesæbe dufter ret kraftigt af linolien og jeg kan ikke anbefale forsøg på at tilsætte parfume til den. Dels skal der virkelig meget duft til og dels så damper linolieduften/lugten hurtigt af.

Hvad bruger man linoliesæbe til?

Linoliesæben kan i pricippet bruges til alt, men er bedst til træbehandling. Hvis den skal bruges kosmetisk – altså som fx shampoo eller håndsæbe, så skal den igennem en større godkendelsesproces som kosmetisk produkt. Det er klart, at man ikke kan bruge de produkter der fejlagtigt sælges som linoliesæbe på samme måde – det har intet med sæbe at gøre.

Køb linoliesæbe

Du er velkommen til at sende mig en email, så kan jeg på privat basis måske sende dig af min. Det er fast sæbe, og den skal piskes ud i varmt vand ligesom sæbespåner.

Fire Life
Scroll to Top